Vad innebär det egentligen att bo i en bostadsrätt?

Att äga en bostadsrätt innebär att du/ni äger en andel i föreningen. Du äger inte din lägenhet! Du äger rätten att bo! Det är varken som att bo i villa eller hyresboende.

Att äga en bostadsrätt innebär att du/ni äger en andel i din förening och har rätten att nyttja och använda lägenheten. Du äger inte din lägenhet! Oavsett när du/ni köpte er bostadsrätt så har ni gjort en investering och de flesta har gjort en att sitt livs största affärer. Att bo i bostadsrätt skiljer sig från att bo i hyresrätt eller eget boende som småhus eller ägarlägenhet. Vi rekommenderar dig att engagera dig i föreningen för att få insyn och påverka föreningens beslut. Genom att vara aktiv kan du påverka boendet, ekonomin och boendemiljön.

Du/ni har ett ansvar att hålla lägenheten i gott skick. Det är tillåtet att renovera bostaden genom att måla om, tapetsera, renovera golv, byta ut köksinredning och en hel del annat men tänk på att ansöka i god tid till styrelsen för att få din renoveringsplan godkänd innan arbetet sätts igång. En del större åtgärder är inte tillåtna i föreningen såsom att ändra vattenanslutningar och avloppsrör och att göra förändringar i föreningens gemensamma värmesystem. Planerar du att förändra något utomhus är det också bra att kontakta styrelsen så som att sätta upp markis, byta staket el dyl. Vid badrumsrenovering krävs att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt så inte renoveringen orsakar fuktskador i bostaden. Elinstallationer ska alltid göras av behörig elektriker. 

Det är ditt ansvar att renoveringen sker enligt föreningens stadgar  och våra ordningsregler. Kom även ihåg att ta hänsyn till dina grannar och gärna informera om planerad renovering för grannsämjans skull!

Som medlem har du rätt att gå på den årliga föreningsstämman som sker i april varje år. Inför stämman kan du skriva motioner  om du har något du vill påverka eller förändra i föreningen som du tycker är viktigt. På stämman får du reda på planerade åtgärder i föreningen och kan diskutera dessa.

Styrelsen består av fem ledamöter som väljs av föreningens medlemmar vid årsstämman som äger rum i april varje år. Styrelsens uppdrag är förvalta föreningens hus och mark så att medlemmarna får ett bra och tryggt boende.